Hoe we zijn begonnen

Trauma Aid NL (voorheen ‘Humanitarian Assistance Program Nederland/HAP-NL’) is  een onafhankelijke non profit organisatie opgericht in 2009 door een groepje bevlogen Nederlandse EMDR trainers.

Zij sloten zich aan als onderdeel van de Humanitarian Assistance Programs, een wereldwijde beweging opgericht door Francine Shapiro (grondlegger van EMDR) die begon in 1995 als reactie op de bomaanslag in Oklahoma in de Verenigde Staten. Honderd vrijwillige therapeuten boden pro bono EMDR behandeling voor de slachtoffers en hulpverleners van die ramp. 80% van de slachtoffers en hulpverleners knapten op binnen drie sessies. De feedback was zo positief dat al snel een non-profit organisatie werd opgericht, genaamd ‘Trauma Recovery, EMDR Humanitarian Assistance Programs’. De organisatie heeft verschillende projecten binnen de Verenigde Staten en werkt internationaal inmiddels in meer dan 30 landen.

Onder de koepel van ‘HAP Europe’ richtten Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, België en Nederland hun ‘Humanitarian Assistance Program’ op. Samen maken we EMDR beschikbaar voor verschillende gemeenschappen die wereldwijd getroffen werden door psychologische trauma’s, met projecten in China, Indonesië, Oekraïne, India, Palestina, Zuid Amerika, Cuba, Uganda en Botswana.

In 2016 heeft HAP Europe zijn naam veranderd naar Trauma Aid Europe. Wij sluiten ons hierbij aan en gaan in 2020 verder als Trauma Aid NL.