Humanitarian Assistance Programs Nederland (HAP-NL) krijgt een nieuwe naam; Trauma Aid NL. Ook heeft er een bestuurswissel plaatsgevonden. Voor wie niet bekend is met HAP-NL: het is opgericht in 2009 door onder anderen Sjef Berendsen en Hans-Jaap Oppenheim. Erkende EMDRtrainers leiden lokale hulpverleners op (bijvoorbeeld in Suriname, Uganda en Botswana) en vervolgens geven professionele supervisoren vervolg aan de projecten.
Veel Europese zusterverenigingen zijn ons voorgegaan en hebben de naam al gewijzigd. Trauma Aid staat veel duidelijker voor wat we doen. Het doel van Trauma Aid NL is namelijk effectieve traumabehandeling (met name EMDR) mogelijk maken, en de kennis over goede traumabehandeling toegankelijk maken in gebieden waar dat hard nodig is.

Wie is wie in het nieuwe bestuur:

Judith Koopmans, voorzitter

“Ik heb zelf ervaren (tijdens projecten voor Artsen Zonder Grenzen in Ethiopië en in Kashmir) dat EMDR nauwelijks tot niet wordt gebruikt. Kennis hierover wordt  ook nauwelijks overgedragen door internationale hulporganisaties. Uiteraard vond en vind ik dit een groot gemis, gezien de vele mogelijkheden om EMDR in te zetten. Zoekend naar informatie hierover, stuitte ik op de HAP. Toen Sjef (Berendsen) mij vroeg vorm te geven aan een nieuw bestuur was er dan ook geen enkele twijfel. Via Trauma Aid NL en het netwerk van de VEN hopen we de kennis over de mogelijkheden van EMDR ook bij andere organisaties op de kaart te kunnen zetten, met als doel zoveel mogelijk mensen te bereiken.”
Judith is gz-psycholoog bij Psytrec en praktijkhouder in Utrecht

Kim Bemelmans, penningmeester

“Nu mijn kinderen ouder zijn en ik langzamerhand meer tijd krijg, leek het me goed mij meer te gaan inzetten voor organisaties die zich bezighouden met de ontwikkeling van EMDR. Met name omdat ik dagelijks in mijn werk de kracht en effectiviteit van deze therapievorm zie, wil ik mijn tijd hierin investeren. Ik wil dat de komende jaren zowel binnen de VEN gaan doen, als binnen Trauma Aid NL. Ik hoop deze laatste organisatie nieuw leven in te kunnen blazen, zodat er jaarlijks projecten kunnen worden gestart en voortgezet.”
Kim is gz-psycholoog, EMDR practitioner en werkzaam in haar eigen praktijk (regio Utrecht) en bij Psytrec

Hanneke Snetselaar, bestuurslid

“Psychotrauma en global mental health zijn altijd de rode draad in mijn werkveld geweest. Van mijn werk met jeugdige slachtoffers van seksueel misbruik in Zuid-Afrika tot getraumatiseerde Syrische oorlogsslachtoffers met Artsen zonder Grenzen. Telkens weer werd mij duidelijk hoeveel mensen overal ter wereld dagelijks kampen met de gevolgen van psychotrauma en hoe mager het aanbod aan traumagerichte behandeling buiten onze grenzen is, juist in de landen waar die nood het hoogst is. Met Trauma Aid NL willen we die kloof verkleinen; structureel en professioneel. Met EMDR als krachtig middel.”
Hanneke is gz-psycholoog bij ARQ Centrum 45 en praktijkhouder in Utrecht

Antoine van Sint Fiet, bestuurslid

“Recent heb ik twee jaar in het buitenland (India, Turkije, Irak en Syrië) gewerkt in verschillende projecten met Artsen zonder Grenzen. Vorig jaar gaf ik in opdracht van War Trauma Foundation/UNHCR een training aan lokale artsen en psychologen in Sudan om mental health care te bieden in vluchtelingenkampen. Door deze ervaringen heb ik van dichtbij kunnen zien hoe belangrijk het is om psychologische zorg te bieden waar het het meest nodig is. In Nederland hebben we veel kennis en kunde qua EMDR. Daarmee dragen we mijns inziens een verantwoordelijkheid dit ook te delen met hulpverleners in de wereld die weliswaar minder middelen voorhanden hebben, maar dit juist goed kunnen gebruiken.”
Antoine is gz-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog en werkzaam bij Arq Centrum ’45